Najczęściej zadawane pytania
Masz pytania dotyczące produktu? Zapraszamy do kontaktu!
Dotyczące preparatów mikrobiologicznych - ogólne
Tak, nasze preparaty są bezpieczne. Wykorzystane przez nas mikroorganizmy naturalnie występują w glebie.
Tak, można używać naszych preparatów do roślin jadalnych.
Zalecamy mycie owoców, warzyw czy ziół przed ich spożyciem, ale wynika to z ogólnie przyjętych zasad higieny.
Nie, nasze preparaty nie posiadają okresu karencji.
Preparaty mikrobiologiczne mają wiele pozytywnych właściwości, które wpływają na całą roślinę, poprawiając np. pobieranie składników pokarmowych, zwiększenie pobierania wody czy odporności na stresy wywołane zanieczyszczeniami czy suszą. Niektóre mikroorganizmy mają także właściwości chroniące roślinę przed patogenami grzybowymi czy bakteryjnymi.
Zawsze warto zadbać o roślinę w taki sposób, by miała jak najlepsze warunki do wzrostu. Wprowadzając do gleby takie mikroorganizmy jak Trichoderma czy Bacillus subtilis ograniczamy ilość mikrobiologicznych patogenów, które mogą potencjalnie zaatakować roślinę i w konsekwencji ją osłabić, zmniejszyć plon.
Zawsze warto zapobiegać niż leczyć, zatem zachęcamy do stosowania naszych preparatów mikrobiologicznych przez cały sezon, bez względu na prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji.
Oczywiście, można stosować nasze preparaty w momencie pojawienia się objawów infekcji.
Tak, jak najbardziej można mieszać. Preparaty mikrobiologiczne poprawiają wykorzystanie przez rośliny składniki pokarmowe, które dostarcza się w postaci nawozów.
Tak, jak najbardziej jest to bezpieczne. Wytwarzana przez bakterię Bacillus thuringiensis toksyna bt działa wyłącznie na układ pokarmowy larw owadów. Jest bezpieczny dla ludzi i dla zwierząt.
Minimalną temperaturą przy jakiej można zastosować preparaty mikrobiologiczne jest 5 st. C bez ryzyka przymrozów.
Dotyczące produktów
To normalny efekt działania żywych mikroorganizmów. W takim przypadku należy „odgazować” produkt poprzez rozszczelnienie i ponowne zamknąć.
Tak, preparaty płynne można stosować zarówno w formie oprysku (dolistnie) jak i doglebowo – wszystko zależy od potrzeb.
Dla takich preparatów płynnych jak: BIO-Trichoderma, BIO-Trichoderma PLUS, BIO-Azotobakter, BIO-Mulcz, BtProtect, BIO-Blend, BIO-Bacthur należy rozcieńczyć je w stosunku 1:10-1:20 z wodą w temperaturze pokojowej.
W przypadku występowania zaawansowanego stopnia zainfekowania, można zastosować rozcieńczenie 1:5.
Większe rozcieńczenie, bo aż 1:100 zalecamy w przypadku produktów takich jak: Koktajle do roślin (monster, storczyków, zielonych, ozdobnych i trawników), BIO-Supl, BIO-Supl N+.
Przede wszystkim mikroorganizmy potrzebują czasu, aby zadziałać – w przeciwieństwie do chemicznych środków ochrony roślin. Jeżeli stopień zainfekowania jest duży, zabieg preparatami należy powtórzyć co 7-10 dni.
Warto zaznaczyć, chociaż chemiczne środki ochrony roślin działają szybciej i jest to widoczne, to nasze preparaty mikrobiologiczne są zdrowsze i bezpieczniejsze w porównaniu do nich.
Tak, to jak najbardziej naturalne i produkt jest pełnowartościowy. Zapach wynika z procesu fermentacji, działania mikroorganizmów (które są żywe). Do naszych produktów nie dodajemy żadnych substancji dodatkowych, które mógłby zredukować ten zapach, bo przecież to jest produktów w 100% naturalny, bez dodatku chemii.
Zapach po zastosowaniu preparatów ulotni się po pewnym czasie.
Dla każdego produktu torfowego jest to 24 miesiące.
Dla produktów płynnych takich jak: BIO-Trichoderma, BIO-Trichoderma PLUS, BIO-Azotobakter, BIO-Mulcz, BtProtect, BIO-Blend – są to 3 miesiące od daty dostarczenia.
Dla BIO-Bacthur, Koktajle do: monster, storczyków, zielonych, ozdobnych i trawników, BtProtect, BIO-Supl, BIO-Supl N+ – 24 miesiące.
Produkty torfowe należy przechowywać w temperaturze od 3 do 27 st. C, w ciemnym i suchym miejscu.
W przypadku produktów płynnych takich jak np. BIO-Trichoderma, BIO-Trichoderma PLUS, BIO-Azotobakter, BIO-Mulcz czy BIO-Blend, ze względu na to, że zawierają żywe mikroorganizmy, temperatura przechowywania nie powinna być wyższa od temperatury pokojowej. Dodatkowo należy zadbać o zacienione miejsce, bez dostępu do promieni słonecznych.
Jeżeli pozostał nam jakiś produkt, a jego data ważności/przydatności, pozwala na przechowanie go na kolejny np. sezon to jest to jak najbardziej możliwe. Ważne jest, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia produktu, zamknąć go szczelnie i przechowywać w odpowiednich dla danego preparatu warunkach.
Toksyna bt, która znajduje się w naszych preparatach pochodzi od bakterii Bacillus thuringiensis, która jest szczepem dzikim i nie jest organizmem modyfikowanym genetycznie.
Tak, jest to preparat bezpieczny dla ludzi, zwierząt oraz środowiska. Nie posiada on okresu karencji, więc nie ma konieczności odczekania „od zastosowania, do zjedzenia”.
Pamiętaj, aby przed spożyciem umyć warzywa, owoce czy zioła. Nie wynika to z zastosowania BtProtect, ale z zasad higieny 🙂
Zalecamy powtarzanie zabiegu co 7-10 dni w przypadku BIO-Trichodermy i co 10-14 dni w przypadku BtProtect. Uwarunkowane to jest cyklem rozwoju. Ilość powtórzeń zależy od stopnia zaatakowania i zainfekowania roślin. Zalecamy wykonanie minimum dwóch zabiegów.
Tak, można. Trichoderma jest odporna na większość fungicydów.
Produkty można zastosować na kilka sposobów:
- Wymieszanie z podłożem w stosunku 1:10;
- Zaaplikowanie 5-10 cm głębiej przy korzeniach;
- Wymieszać z wodą i podlać.
Zachęcamy do oceny organoleptycznej. Należy dodawać wodę stopniowo tak, aby konsystencja była wystarczająco płynna by można było nią podlać rośliny.
BIO-Trichoderma w swoim składzie ma wyłącznie grzyby Trichoderma. BIO-Trichoderma PLUS natomiast zwiera zarówno grzyby Trichoderma jak i bakterie Bacillus subtilis, które razem dają lepszy efekt.
Jeżeli nie jesteśmy pewni co konkretnie zaatakowało naszą plantację, warto sięgnąć po wariant z Trichodermy z Bacillus subtilis, ze względu na szersze spektrum działania i mocniejszy efekt.
Ze względu na bogaty skład mikrobiologiczny, polecamy stosowania BIO-Mieszanki biologicznej na obszary, gdzie ziemia jest wyjałowiona, uboga. Dzięki preparatowi, życie w glebie zostanie urozmaicone co wpłynie na strukturę gleby, budowanie próchnicy oraz zdrowie roślin.
Kompost to bardzo dobry nawóz, bo jest dobry i jest za darmo Wprowadzenie do kompostownika BIO-Kompostu, wzbogaci go o pożyteczne mikroorganizmy.
Zawarte w preparacie mikroorganizmy przyspieszą rozkład resztek organicznych, w tym nasion chwastów, ograniczą występowanie mikrobiologicznych patogenów, zredukują brzydki zapach powstający w wyniku kompostowania.
Minimalną temperaturą przy jakiej można zastosować preparaty mikrobiologiczne jest 5 st. C. bez ryzyka przymrozków.
BIOaid sp. z o. o.
ul. Kajki 10-12
10-547 Olsztyn